Jajecznica z awokado i pomidorem

xr:d:DAGCMbbHmSU:23,j:2723976496897968535,t:24041209

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół. Miąższ z jednej połówki pokrój w kostkę.
  2. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej masło i wbij jajka.
  4. Dopraw jajka solą i pieprzem do smaku.
  5. Drewnianą szpatułką delikatnie przemieszaj jajka, tak aby pozostały w większych kawałkach, ale były ścięte zarówno białka jak i żółtka.
  6. Pod koniec smażenia dodaj awokado i pomidora, delikatnie zamieszaj.
  7. Podawaj od razu, posypana szczypiorkiem (opcjonalnie).

Wskazówki:

  • Możesz dodać do jajecznicy inne ulubione warzywa, takie jak cebula, papryka, czy szpinak.
  • Jeśli nie masz świeżej bazylii, możesz użyć suszonej.
Czas przygotowania:
3 min
Czas smażenia:
5 min
Całkowity czas:
8 min

Leave a Reply

Your email address will not be published.