Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 pomidor
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypiorek do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Awokado przekrój na pół. Miąższ z jednej połówki pokrój w kostkę.
- Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i wbij jajka.
- Dopraw jajka solą i pieprzem do smaku.
- Drewnianą szpatułką delikatnie przemieszaj jajka, tak aby pozostały w większych kawałkach, ale były ścięte zarówno białka jak i żółtka.
- Pod koniec smażenia dodaj awokado i pomidora, delikatnie zamieszaj.
- Podawaj od razu, posypana szczypiorkiem (opcjonalnie).
Wskazówki:
- Możesz dodać do jajecznicy inne ulubione warzywa, takie jak cebula, papryka, czy szpinak.
- Jeśli nie masz świeżej bazylii, możesz użyć suszonej.