Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/2 bloku tofu
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 szklanki wody
- gałązka świeżej kolendry do dekoracji
Instrukcje:
- Obrane bakłażany pokrój na kawałki o grubości około 1 cm i oprósz solą. Odstaw na 10-15 minut, a następnie dokładnie spłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek i imbir.
- Dodaj pokrojone bakłażany i smaż na złoty kolor.
- Wymieszaj w misce ciecierzycę, tofu (pokrojone w kostkę), curry, garam masalę, sól i pieprz.
- Dodaj mieszankę z ciecierzycy i tofu na patelnię z bakłażanami. Wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut.
- Dodaj pomidory oraz wodę i gotuj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą i danie zgęstnieje.
- Posyp potrawę posiekaną kolendrą przed podaniem.