Minestrone z quinoa i brukselką z ugotowanym brązowym ryżem

portfolio_03
  • Składniki:
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 2 pory, posiekane
    • 1 puszka pomidorów
    • 1 puszka fasoli cannellini, odcedzona i opłukana
    • 1/2 szklanki quinoa
    • 2 szklanki bulionu warzywnego
    • 1/2 szklanki wody
    • 1/2 szklanki mrożonych groszków
    • 10-12 małych brukselki, w połówkach
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • ugotowany brązowy ryż do podania

Instrukcje:

  1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, czosnek, marchewki, seler i pora. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
  2. Dodaj pomidory, fasolę, quinoa, bulion warzywny i wodę. Daj całości zagotować, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  3. Dodaj groszek i brukselkę. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż brukselka będzie miękka.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawaj z ugotowanym brązowym ryżem.

Smacznego!

Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
30 min
Całkowity czas:
50 min

Leave a Reply

Your email address will not be published.