Socca – prosty i zdrowy przepis na cienkie placki z soczewicy

Projekt bez tytułu

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z soczewicy
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie: posiekana natka pietruszki lub inna zioła

Instrukcje:

  1. Wymieszaj mąkę z soczewicy, wodą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem w misce, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.
  2. Pozostaw ciasto na około 30 minut, aby składniki dobrze się połączyły.
  3. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Włóż żaroodporną patelnię do piekarnika, aby się rozgrzała.
  4. Wyjmij patelnię z piekarnika i wylej na nią około 1/2 szklanki ciasta socca.
  5. Piecz socca przez około 10-15 minut, aż zacznie się rumienić i podnosić brzegi.
  6. Powtórz kroki 4-5, aż zużyjesz całe ciasto.
CZAS PRZYGOTOWANIA:
5 minut
CZAS GOTOWANIA:
10 minut na jedną socca
CZAS CAŁKOWITY:
45 minut

Leave a Reply

Your email address will not be published.