Rozgrzewająca zupa dyniowa z dodatkiem mleczka kokosowego

Projekt bez tytułu (1)

Składniki:

  • 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 duży cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • opcjonalnie: gałka muszkatołowa, cynamon, kolendra lub inne ulubione przyprawy
  • pestki dyni do dekoracji

Instrukcje:

  1. Na dużym garnku rozgrzej masło lub olej kokosowy. Dodaj cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor przez około 5 minut.
  2. Dodaj pokrojoną dynię, bulion lub wodę, sól, pieprz i starty imbir. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut lub do momentu, gdy dynia stanie się miękka.
  3. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
  4. Zblenduj zupę na gładką masę (możesz użyć blendera lub blendować ręcznie z użyciem tłuczka do ziemniaków).
  5. Podawaj zupę w miseczkach, posypaną pestkami dyni i ulubionymi przyprawami.
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
CZAS GOTOWANIA:
30 minut
CZAS CAŁKOWITY:
40 minut

Leave a Reply

Your email address will not be published.